BrikóFilm

Ex kertivasutas blog, kiegészítve Lilu lányom betegségének és gyógyulásának történetével, ami most saját magammal foglalkozik (kiírom a fájdalmat magamból...)

Friss topikok

Alpesi kocsmahivatal

2008.02.15. 22:38 | Briko | 10 komment

Ma megérkezett a 331721 cikkszámú Pola épületem, nevezetesen egy alpesi vendégház. Még a doboza is meglepően nehéz volt, ráadásul az ajtón is csak oldalvást fértem be vele:-)


Ahogy elnézem a külföldi honlapokon látható képeket, nagyon meg tudják dobni az épületek a kerti hangulatot, csak sajnos svájciból nagyon kicsi a választák. Még egy hegyi templom az esélyes a beszerzésre, illetve várom a javaslatokat, hogy a www.faller.de honlapon látható Pola termékekből ki melyiket tudná elképzelni az RhB pályája mellett...

A bejegyzés trackback címe:

https://brikofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6341057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nygma · http://nygma.hu 2008.02.19. 12:55:12

Nagyon kemény az épület. Ha elkeszült, tegyél már fel róla élő fotót is! Nagyon kíváncsi vagyok.

Briko · http://www.corvinsalon.hu 2008.02.19. 17:03:30

Nekem is nagyon tetszik, nem véletlenül ezt választottam a szortimentből:-)

Nem tudom mikorra lesz összerakva, nekem beindult a suli, nincs is sok időm rá, egy makettező cimborám érzett komoly kihívást a dologban, szóval most Szegeden van a motyó...

Ami biztos: magában az épület nem ilyen látványos, kellenek hozzá a figurák is, ezek beszerzése most a következő feladat.

Fotózás: a szokvány panorámafotó ugye olyan, hogy "középen" van a fényképezőgép, és az forog a saját tengelye körül. Olyat hogyan lehet csinálni, hogy az épületet forgatom körbe, azaz lehessen megnézni minden oldalát - tetejét? Van ilyen technológia a videókamera + forgószék kombináción kívül?

Nygma · http://nygma.hu 2008.02.21. 14:39:34

Fotozás: szerintem a lényeg, hogy nem forgatni kellene, hanem "feltérképezni". Tehát ne forogjon a modell, hanem kvázi a kamerát húz el a ház egyes oldala mellett. És a sarkonon befordulsz te is merőlegesen. Szóval mindig a falakkal merőlegesen kell haladni. És minden faltól ugyan olyan távolságra, különben a sarkokon egyes oldalaról eltérő "méretű" képeket kapsz. Úgy képzeld el, mintha az épületet szépen körbescannelnéd.

Szerintem az alábbi problémid lesznek:
- a perspektíva miatt az épület szélei (kép szélén lévő dolgok) mindig kisebbnek látszanak, a közepe pedig valamivel nagyobbnak: ezt csökkentheted azzal, hogy a kamerát a lehető legmesszebb teszed a tárgytól, és legnagyobbra állítod a zoomot. Nagy zoom mellett ez a hatás kevésbbé érvényesül. Amit el akarunk érni az kvázi egy tökéletes oldalnézet, ami teljesen elront a pespektíva, mivel az egymás követő képeken az azonos élek pont ellenkező irányba tartanak.
- A szoftvert az is zavarni fogja, hogy a háttér nem változik, csak az tárgy a középen. Ezért szerintem mindenképpen valami homogén felület előtt fotózz, hogy a háttér mindig valami azonos legyen.
- a fenti perspektívát szerintem úgy lehetne kikerülni hogy minden képnek csak a középső keskeny sávját használod, ahol a pespektíva még elhanyagolható, csak így van esély arra hogy az egymás után összerakott képek nem egy kiterített hordó dongáira fognak emlékeztetni. Esetleg annak nézz utána, hogy nincs-e olyan progid a fényképezőgéphez, ami képes a optika perspektíváját korrigálni. Ha magad elé képzelsz egy épület homlokzatról készült fotót, akkor azt látod, hogy a kép széle felé tartó élek (mondjuk a lábazat és az eresz) szépen összetartanak. Na ezt az ívet kellene újra egyenessé varázsolni. Persze ez a perspektíva ugyan úgy megvan a függőleges irányban is.

Szerintem a fentiekből látszik, hogy ez baromi sok munkát jelent, és nem garantálható az elfogadható minőség.

Briko · http://www.corvinsalon.hu 2008.02.21. 16:45:05

Ez a fotózás project törölve, de köszönöm a segítséget. Ennyit tényleg nem ér az egész, inkább fejlesztem a pályát és videózok...

Nygma · http://nygma.hu 2008.02.22. 14:21:25

És mi lesz a fejlesztés célja? Szerintem egy tó és egy felette átívelő híd gondolatát csak fel kellene eleveníteni. Most nincs hozzáférésem a youtube-hoz, de keress ár arra hogy "aristocraft class 66". Ha minden igaz egy videó fog feljönni egy angol fickótól. Na abban lehet látni egy komoly hidat.

Briko · http://www.corvinsalon.hu 2008.02.22. 15:30:47

Nekem ott a patak, de az nem mozdítható. Annak az egyik oldalán mennek a sínek, a másik oldalán már a tuják alá kéne bemásznom... A középen lévő tavat pedig az asszony nem engedi, hátha beleesnek a gyerekek. Ebben persze van valami, de az is igaz, hogy kipancsolnák belőle a vizet fél óra alatt, illetve gyorsan tele lenne homokkal, szeméttel...

A fejlesztés pedig a felsővezeték rendszer kiépítése, sokat dob majd a látványon (remélem).

Nygma · http://nygma.hu 2008.02.22. 18:06:27

Mondjuk a tó esetleg az állomás másik végén a kanyarban jöhete szóba. De ha az asszony nem engedi, akkor nem lesz. Ez ellen nincs mit tenni :)

Felsővezetés biztos sokat dob rajta, de nem félsz tőle. Mármint ha valami törékeny akkor az a felsővezeték. Egy nagyobb szél felborít egy széket, vagy letör egy ágat és viheti az egészet.

Briko · http://www.corvinsalon.hu 2008.02.22. 19:45:30

A tavon még gondolkodok, mert régen is szerettem volna... Nézegettem a barkácsáruházakban kapható fekete műanyag medencéket is már elég sokat :-) A megoldás abban rejlik talán, ha letakarom valamivel amikor nem vagyok én is mellette.

A felsővezeték maga nem gáz, az oszlopok is elég strapabíróak, a huzalok is jónak tűnnek, ágak pedig csak a tujákról tudnak letörni - de onnan pedig nem szoktak :-) A nehézséget az okozza, hogy nem kompatibilis a gumi ágyazattal, azokat meg kell "metszeni" sajnos.

Nygma · http://nygma.hu 2008.02.23. 13:49:35

A műanyag medence helyett esetleg kereshetnél valami tálca szerű dolgot. Egy idő után úgyis elkoszosodik az egész, és nem fogsz lelátni az aljára, tehát a mélység annyira nem számít. 20 centi mély víz pedig nem tud ártani a gyereknek.

Nygma · http://nygma.hu 2008.02.23. 14:05:04

Na erről a videóról beszéltem:
www.youtube.com/watch?v=7_iB7DRDw4g
Figyeld a hidat
süti beállítások módosítása